טיפולים בכאב כרוני

מטופלים מגיעים אלינו אחרי שנים של כאב ובלי תקווה, כשהם משוכנעים שזו גזירת גורל ואין מה לעשות חוץ מלהשלים איתה. אז זהו שלא!!! עברו הזמנים שמטפל היה יכול להגיד למטופל "זה מה יש, תלמד לחיות עם הכאבים. לא אוכל לעזור לך".

עם ותק של 15 שנים בטיפולי פיזיותרפיה, מרכז DM הוא המקום בשבילך.

השאירו פרטים ונחזור אליכם לתיאום התור בהקדם.

    מהו כאב?

    מומחי האגודה הבינלאומית ללימוד הכאב (IASP ) הגדירו כאב כחוויה תחושתית ורגשית בלתי נעימה הקשורה לנזק ממשי או פוטנציאלי לרקמות. הכאב, הוא תגובה של המוח לגירוי שמתפרש כאיום או כסכנה.

    לכאב חד יש מטרה חשובה – הוא מתריע בפנינו על בעיה שמתרחשת בגוף ושדורשת טיפול. אבל במקרים מסוימים כאב יכול להפוך לבלתי פוסק – במקרים כאלה כדאי, רצוי וגם אפשר לטפל. תחושת הכאב אמיתית לגמרי, אך היא לא מעידה בהכרח על נזק ברקמות של הגוף, היא עיבוד של המוח ולכן ניתן לשנות אותה.

    כשהכאב הופך לכרוני…

    כאב כרוני הוא כאב שמתמשך גם לאחר החלמת הרקמה – הכאב הזה יכול להימשך זמן רב בלי קשר למצב הגופני. כאב מוגדר ככאב כרוני לאחר 3 חודשים. 

    הכאב, כמו כל תחושה עצבית מתווך בידי מערכת העצבים המרכזית (הכוללת את המוח , העיניים וחוט השדרה). תחושה של קוצים דוקרים שמופיעה בכף הרגל צריכה "לרוץ" באמצעות סיגנלים עצביים דרך חוט השדרה עד למוח, ורק אז אנחנו "מרגישים" אותה (זה כמובן קורה תוך זמן קצר ביותר), ואז המוח יכול לתת פקודה "להזיז את הרגל לאזור נטול קוצים" וכך להימנע מפציעה. בכאבים כרוניים, הנמשכים מעל ל3 חודשים, אחד המנגנונים האפשריים שמשהו בחיווט של מערכת העצבים המרכזית התקלקל, והמוח ממשיך להתריע על קוצים כואבים למרות בכף הרגל למרות שכף הרגל הינה על משטח ישר וחלק לחלוטין. ב"מציאות האובייקטיבית" אומנם אין שום קוץ אבל ברמת התחושה הסובייקטיבית של המטופל זה אמיתי לגמרי וכואב לחלוטין. 

    הטיפול בכאב הכרוני

    בכדי לטפל בכאב כרוני יש "לתרגל" את המח ולהקנות לגוף הרגלים חדשים וחיוביים. כמו כן, יש להבין מהם הגורמים המשפיעים על מערכת העצבים לרעה ומעצימים את תחושת הכאב. ליווי של פיזיותרפיסט חיוני למניעת תהליך זה. פיזיותרפיסט ילווה את תהליך החשיפה לפעילות גופנית, חיזוק השרירים, שיפור סיבולת לב-ריאה, שיפור טווחי התנועה של המפרקים ואת תהליך החזרה לפעילויות יומיומיות. 

    הטיפול יכלול ראיון מדוקדק, הערכה תפקודית ופיזיקלית ועל פי ממצאיהם יותאם טיפול הכולל חלק או כל האמצעים הבאים: טיפול ידני, טיפול באלקטרו/ תרמו- תרפיה, הדרכה לתנועתיות ובניית תכנית תרגול, דיקור מערבי, חבישות, והדרכה לארגון סביבת הבית והעבודה. כאמור, העיקרון המוביל בהפחתת כאב הוא הדרכה אישית ומותאמת לתנועתיות ופעילות גופנית. רצוי להגיע, בהדרגה  ובהדרכת הפיזיותרפיסט, להמלצות איגוד הבריאות העולמי הכוללות 150 דקות של פעילות  אירובית מתונה (או 75 דקות של פעילות אירובית עצימה)  ו 2-3 אימוני כוח בשבוע.